• BIST 100
    8.946,13
    % 0,95
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2626
    % 0,19
  • € EURO
    37,1669
    % 1,11
  • £ POUND
    44,6583
    % 1,18
  • ALTIN (ONS)
    2.698,59
    % 1,44
  • ALTIN (TL/GR)
    2.971,87
    % 1,61
  • ÇEYREK ALTIN
    4.993,00
    % 1,14
  • 22 AYAR BILEZIK
    2.795,26
    % 0,90

Temettü Emekliliği İçin Doğru Hisse Nasıl Seçilir?

Temettü Emekliliği İçin Doğru Hisse Nasıl Seçilir?

Kredi kullanmadan, faiz ödemeden yatırım yapmanın belki de tek yolu borsa üzerinden uzun vadeli yatırımdır. Bir yemek bile yiyemeyecegimiz paralarla ülkenin en gözde şirketlerine ortak olabiliriz. Ben inanıyorum bu ortaklık bizlere finansal özgürlüğün kapısını aralayacak.

Peki uzun vadeli yatırımın mihenk taşı olan temettü emekliliği için hisse nasıl seçilir?

  1. Bir şirketin yüksek temettü vermesi demek o şirketin temettü hissesi olduğu anlamına gelmez. Öncellikle son 10 yılda düzenli olarak en az 7-8 kere temettü vermiş mi buna bakmamız gerekiyor. Yani şirketlerin temettü geçmişlerini kontrol etmemiz lazım.
  2. Sektörel krizlerde temettü almaya devam edebilmemiz için portföyümüzde farklı alanlarda üretim yapan şirketlere yer vermeliyiz. Başlangıç olarak ben 3 hisse ile başlamayı öneriyorum. Hem takibi kolay olur hem de kademeli alımla portföyü büyütmek.
  3. Belirlediğimiz şirketlerin temettü verimliliğinin en az %5 ve üzeri olması gerekiyor. Bu sayede bileşik getiriye daha kolay ulaşabiliriz.
  4. Ortak olduğumuz şirketlerin bilançolarını takip edip her yıl satışlarını en az enflasyon oranında arttırmasını beklemeliyiz. Satışlar artıyor ve üretim tam gaz devam ediyorsa işler yolunda demektir.
  5. Yatırım yapılan sektörün sürdürülebilir geleceği parlak olması şart. Bu otomotiv, beyaz eşya, enerji, gıda, demir-çelik, petrokimya vb. birçok alan olabilir. Yeter ki bu seçtiğiniz sektörler geleceğe ışık tutsun.
  6. En önemli kriter ise işini geliştiren, özsermaye kârlılığını düzenli olarak arttıran, kârını ortaklarıyla paylaşan, gerektiğinde geri alımlar yaparak hissesine sahip çıkan, yatırımcı dostu profesyoneller tarafından yönetilen kurumsal bir şirket olması

Bu kriterlere uygun borsamızda 15-20 şirket var zaten. Uçanın kaçanın peşinde olmaya gerek yok.

Sırf iki günlük kazançlar için iyi günde kötü günde yanında olmayacağınız şirketlere para yatırmayın. Bir kuruş olsa bile yatırmayın. Ortak olmak bir kültürdür. Bu kültürü siz inşa eder, devam ettirir ve miras bırakırsınız.