Bugün sizlere borsada yatırım riskini en aza indirip kazancı maksimuma çıkarabilmek için ideal bir portföyde kaç hisse olmalı sorusunun cevabını vermeye çalışacağım.
Uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen ve başlayan bir çok kişi yol haritasını belirlemek adına portföyünde kaç hisse tutması gerektiğini merak eder. Aslında bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişse de sonuç bir noktada hep aynı yere çıkıyor.
Aylık 300 TL 500 TL gibi ufak birikimlerinizi yatırıma dönüştürüyorsanız. İlk etapta sizlere en fazla 3 hisseden bir portföy oluşturmanızı öneririm. Bu portföye farklı sektörlerde 2 temettü hissesi bir de büyüme hissesini ekleyebilirsiniz.
Diyelim 3 hisse için toplamda 10 bin TL’lik bir hedef koydunuz. Bu rakama ulaşınca hisse sayınızı 4 çıkarırsınız. Ardından 25 bin TL’lik bir yatırım hedefi koyarsanız ve hisse sayınızı 5’e çıkarırsınız.
Yani amaç bir strateji ve disiplin oluşturup buna hakkıyla riayet etmek gerektir.
Bu anlamda en azından 100 bin TL’lik bir portföye kadar en fazla 6-7 hisse biriktirmeye çalışın.
100 bin TL’ye geçtikten sonra portöfyünüzdeki hisse sayısını maksimum 10’kadar çıkarın.
Evet borsamızda gerçekten birbirinden sağlam ve sektöründe güçlü şirketler var. Ama hepsine sahip olmak hem ciddi bir sermaye hem de vakit gerektirir.
Çünkü bir hisseye ortak olmak sadece alım yapmak demek değildir..
3 ayda bir açıklanan bilançoları inceleyerek;
Şirketin cirosunda ve kârında artış var mı?
Ciro ve kârındaki artış reel mi?
Aktif kârlılığında, özkaynak kârlılığında büyüme var mı?
Maliyet kalemlerindeki artış gelirle uyumlu mu?
Büyüme hızı bir önceki dönemin üzerinde mi?
En azından her dönem bu sorulara yanıt aramalıyız.
Aynı zamanda faaliyet raporlarını okuyarak şirketi gelecek dönemde neler bekliyor. Son çeyrekte nasıl bir performans ortaya koymuş bunları takip etmeyliz.
Birde şirketlerin KAP haberini düzenli olarak inceleyerek tabiri caizse tüm ortaklarımızı yakın bir markajda almalıyız.
Dolayısıyla sektörler risklere karşı kendimizi korumak adına maksimum 10 hisseyi barından bir portföy oluşturmak, uzun vadede bize anlamlı bir kazanç sağlayacaktır.
Peki portföye oluştururken nasıl bir yol haritası çizmeliyiz.
Aslında bu sorunun yanıtı neyi amaçladığınıza göre değişir.
Yani riski seven bir yatırımcıysanız sermayesi düşük sektöründe yeni şirketlere yönelerek bir portföy oluşturabilirsiniz.
Bu size kısa vadede büyük kazançlar sağlayabileceği gibi ciddi kayıplarada yol açabilir.
Ve yahutta benim paylaşımlarımda size her zaman önerdiğim gibi sektöründe lider yada en azından ikinci sırada olan şirketleri belirleyerek bir sepet oluşturup bu yönde yatırım yapabilirsiniz.
Fakat sepetinizde mutlaka sektörel çeşitlilik olmalı. Örnek veriyorum bugün hem yurtiçinde hem yurtdışında havacılık sektöründe bir sorun varsa diğer yatırım yaptığınız sektörler kayıplarınızda sigorta görevi üstlenmeli.
Bir portföyde 2 tane aynı sektörden hisse olabilir mi. Tabiki bu mümkün.
Bugün bana en çok gelen sorulardan biri Eregl ve İsdmr’i aynı anda biriktirebilir miyim sorusudur.
Bu iki şirkete yaptığınız yatırım miktarını yarı yarı bölersiniz ama sonuç olarak tek bir sektör olarak değerlendirirsiniz.
Önemli olan nokta portföyün genelinde Demir Çelik, Enerji, Otomotiv, Dayanıklı Tüketim Ürünleri, Tekstil, Teknoloji, Gıda gibi birbirinden farklı şirketlerin olmasıdır.
Bu anlamda 10 hisselik bir portföyde 6 temettü hissesi ve potansiyeli yüksek ciddi yatırımları olan 4 büyüme hissesi ile yatırım yolculuğunuza devam edersiniz.
Demem o ki portföy oluşturmak tamamen sizin yeteneklerinize, psikolojinize, okuma becerinize ve gelecek dönemde ne istediğinize göre şekillenecektir.
Ben genellikle sanayi şirketlerinden oluşan temettü ve büyüme hisselerinden bir portföy yönetiyorum.
Şirketlerimi sıkı bir şekilde takip edip bilançolarını, faaliyet raporlarını ve KAP haberlerini düzenli olarak inceliyorum.
Bunun dışında gelir gider dengemi sağlayarak yatırımlarım için finansman sağlamaya çalışıyorum.
Günlük fiyat hareketlerine takılmadan, şirketlerime odaklanıyorum ve finansal okuryazarlığımı geliştirmek için araştırma yapmaya devam ediyorum.
Şunu asla unutmayın yatırım basit olmalıdır karmaşık hale getiren ve zorlaştıran her daim bizleriz.