Sasa Polyester kayıtlı sermaye tavanını 6 Aralık Salı günü gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısında 12 milyar TL artırarak 3 milyar TL’den 15 Milyar TL’ye yükseltmeye karar verdi. Peki bu yatırımcılar için neyi ifade ediyor? Süreç nasıl işleyecek? Konuyla ilgili Twitter’da SASA analizleri ile dikkat çeken Semih AYAS yatırımcıları bilgilendirdi.
Semih Ayas yaptığı açıklamada;
“Öncelikle sermaye tavanı artırımı bir bedelsiz duyurusu değildir. Şirket önümüzdeki süreçte sermayesini arttıracağını düşündüğü tutar kadar kısmı SPK’ya bildirerek haber veriyor. Yani SASA 2026 yılı sonuna kadar mevcut sermayesini 15 milyar TL ye çıkartabilirim diyor.
Bunu bedelli yada bedelsiz sermaye artırımları ile yapabilir. Ancak bugüne kadar SASA’nın hiç bedelli yapmadığını ve patronun bu yıl ki genel kurulda kazandığımız parayı temettü olarak dağıtmayarak yatırımlarımızda kullanacağız sözüne istinaden bedelsiz yapacağını düşünüyorum.
Bu sermaye tavanı yazdığı tarihte illa tamamlanacak diye bir şey yok. Bir önceki sermaye tavanı artırımı 2020 Şubat ayında 1,5 milyardan 3 milyar ₺ yükseltilmiş 2024 Şubat ayına kadar diye belirtmişti. Bugün görülen lüzum üzerine 2024 yılı beklenmeden sermaye tavanı %400 oranında artırılarak 15 milyar ₺ ye çıkartılmıştır. Bu şu demek bugün ki mevcut sermayeye bakarak elinizde bulunan her 1000 lotun sermayemiz 15 milyar olduğunda 6600 lot olması demektir. Bu 4 yıllık bir süreçte de olabilir. 2 yıl içinde de olabilir.
Şuan için SASA’nın sermaye tavanı SPK tarafından onaylandığında %560 bölünme hakkı olacak. Bunu tek seferde yapabileceği gibi parça parça da yapabilir ancak ben tek seferde yapabileceğini düşünmüyorum. Basit bir matematik ile bu yıl 10 milyar ₺ kâr elde ettiğini düşünürsek Şirket bunun %77 sini bedelsizde kullanıp %23 unu geri alım taahhüdünde kullanmak üzere yedek akçeyi ayırabilir. Eğer bunu yaparsa sermayesini bu yıl 10 milyar₺ ye çıkartabilir. Bunun için %340 bedelsiz yapabilir. Kalan 5 milyarlık kısmı da seneye %50 bedelsiz ile tamamlayabilir.
Ancak şirket bu yıl karından yedek akçe kısmını daha çok ayırmak isterse ben bunu sermayesini en az 7,5 milyara çıkaracağını düşünüyorum. O durumda da en az %230 bedelsiz ile net kârın %52 sini sermaye ye aktarım gelecek yıla da %100 bedelsiz payı bırakabilir.
Şirketin sermayesi artacağı için bundan sonraki yıllarda bedelsiz oranı daha düşük olabilir diye düşünüyorum. Düşünsenize sermeyemiz 15 milyar ₺ en az 30-35 milyar ₺ net kâr edelim ki %200 bedelsiz yapabilelim. O sebeple 2023 yılı bedelsiz oranımız tarihindeki en yüksek bedelsiz bölünmesi olarak kalabilir. Lotlarımızın sayısı en çok bu dönem artacaktır. Bu durum sadece uzun vadeli taşıyan ve taşımayı düşünenler için güzel bir durum. İleride temettüsünü yemek isteyenler için harika bir durum hatta.
Toparlayacak olursak bu haber bölünme öncesi bir hazırlıktır. Şirketin yatırım yaptığını sermayesini arttırmak istediğinin ispatıdır. Bence uzun vadeliler için olumlu bir gelişmedir. Yine benim düşünceme göre 2023 yılında SASA en az %230-%340 aralığında bir bedelsiz bölünme yapacaktır. Üstü olur altı olmaz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.