Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin kendi iç kaynaklarını kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından herhangi bir bedel istemeden hisse senedi dağıttıkları bir sermaye artırımıdır.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Şirkete Ne Gibi Faydası Var?
Bedelsiz sermaye artırımının kısa vadede bir etkisi olmayıp uzun vadede bileşik getiriye zemin hazırlar. Pahalı algısı kırılır daha çok yatırımcı çeker.
Şirketlerin sermaye artırımına gittiklerinde bedelsiz sermaye yolunu seçmelerinin başlıca sebepleri şunlardır:
Hisse senedinin likiditesini yükseltmek
Hisse senedinin değerini yükseltmek
Vergi avantajlarından yararlanmak
Enflasyondan korunmak
Şirketlerin bedelli sermaye artırımı yerine bedelsiz sermaye artırımı yapmalarının avantajı daha düşük oranlı vergi ödemektir.
Yatırımcılar Bedelsiz Sermaye Artırımına Nasıl Katılabilir?
Sermaye artırımı için SPK’ya başvuran şirketler, onaylanma sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada bölünmeden önce elinde lot bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Aracı kurumlar hak kazanıla lotları otomatik olarak yatırım hesaplarına yansıtır.
Şimdi Alsam Bedelsize Katılabilir Miyim?
Şirketler bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu SPK’ya yaptıktan sonra KAP’a bildirir. Akabinde onay süreci başlar. Sermaye Piyasası Kurulu bedelsiz sermaye artırımı onaylarsa hisse bölünmeye gider. Bu doğrulta da şirket bölünme için tarih belirler. O tarihe kadar elinde hisse senedi olan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılabilir.
SPK Bedelsiz Sermaye Artırımını Ne Zaman Onaylar?
Bunun için herhangi bir tarih söylemek mümkün değildir. Sermaye Piyasası Kurulu şirketlerin işlem sırasına ve başvuru detayına göre değerlendirmede bulunur. Bu süreç bazen 1 hafta bazense aylarca sürebilir. Bu anlamda bedelsiz sermaye artırımı onaylanma süreci tamamen SPK’nın inisiyatifine bağlı gelişir.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?
Bedelsiz sermaye hesaplaması yapılırken mevcut lot sayısı, bölünme oranı, hisse fiyatı bilgileri gerekmektedir. Mevcut lot sayısı, sermaye artırımına giden şirket hisselerinden kaç adet bulundurduğunuzu ifade eder. Bölünme oranı, rüçhan hakkı kullanım oranıdır. Şirket tarafından açıklanır. Hisse fiyatı, hissenin bölünmeden önceki ortalama fiyat değeridir.
Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama formülünde kazanılacak lot sayısı mevcut lot oranı ile çarpılması ve 100’e bölünmesi ile bulunur.
Örneğin %300 bedelsiz sermaye artırımına giden bir şirkette 100 lotunuz varsa bölünme sonrası lot sayınız 400 çıkar.
Hocam merhaba bir şirket hangi sıklıkta bedeldiz kararı verebilir mesela en son yaptığının üzerinden belli bir süre geçmesi gerekiyor mu 6 ay 1 yıl gibi teşekkür ederim iyi akşamlar
Hocam selamlar kolaylıklar dilerim. Yeni yeni borsadayız gesan temettü tarih konusunda bilgi varmı
hocam site için bir eksik belirtmek isterim. bu yazıların başlıklarının hemen altında bir tarih yazsa çok güzel olur.
Değerli öneriniz için teşekkürler. Konuyla ilgileneceğim
Üstad fiyatlarla ilgili durum nasıl gelişir ?
Genel olarak bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketlerin fiyatlamaları olumlu ilerliyor
Hocam merhaba bir şirket hangi sıklıkta bedeldiz kararı verebilir mesela en son yaptığının üzerinden belli bir süre geçmesi gerekiyor mu 6 ay 1 yıl gibi teşekkür ederim iyi akşamlar
Hayır üzerinden bir zaman geçmesine gerek yok. Sadece mevzuata uyması gerek. Aksi taktirde SPK onaylamıyor
Teşekkürler
Rica ederim.